Home

“Hi ha dos tipus de pensament: el que postula relacions de causalitat i el que relaciona per analogies; el principi de causalitat es basa en el temps, el d’analogia en l’espai. Quan es vol veure el món amb les ulleres de la causalitat, els fenòmens s’encadenen els uns amb els altres per impacte mutu, com la bola de billar fa córrer una altra en topar amb ella; així, la causalitat concatena els fenòmens al llarg del temps, successivament, uns darrera d’altres, processó de causes i efectes que, per successius en el temps, es diuen successos.

Però el món es pot veure d’una altra manera, fora del temps, dins l’espai intemporal, en el qual els fenòmens es relacionen per analogia, per similitud d’estructures, ressonant a l’uníson com dues cordes de la mateixa llargada. Quan el món es vol veure amb les ulleres de l’analogia, els fenòmens s’encadenen els uns als altres per ressonància mútua, com un immens acord que, a l’uníson, fes vibrar totes les coses anàlogues; així l’analogia concatena els fenòmens dins l’espai, fora del temps, simultàniament, els uns al costat dels altres, conjunt de correspondències que, en ser simultànies dins del temps, es diuen sincròniques.
No cal dir que la mentalitat artística funciona més per analogia que per causalitat. ¿que és la metàfora sinó la percepció sobtada de l’analogia entre dos fenòmens superficialment diversos? ¿I què és el símbol, imatge reveladora, sinó la visió plàstica d’un mite, relació subconscient entre experiències primordials gravades en la memòria de la humanitat? Connectar estructures superficialment no relacionades és el procés de l’art.”

Microcosmos català de Lluís RACIONERO (1987) pàg. 165-166

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s