Home

Llistes de filòsofs postmoderns

De la mateixa manera que hi ha una llista de filòsofs que es van interrogar sobre la creació del món sense poder ni tan sols imaginar-se que la posterioritat conèixeria com presocràtics (des de Tales fins Demòcrit), també cal dir que hi va haver altres ja una mica més propers al present que en vida no van poder arribar a saber que eren uns “filòsofs postmoderns”.

La raó rau en què l’ús de l’adjectiu postmodern per caracteritzar un filòsof només es va estendre a partir de la dècada dels 80 del passat segle. Per això a l’hora d’elaborar la seva llista s’ha d’aclarir que hi ha un primer grup de postmoderns que només ha arribat a ser-ho de manera “post mortem”.

Postmoderns “post mortem”:

Són Nietzsche, Heidegger, Wittgenstein que va insistir en la gran diversitat existent en els jocs lingüístics i també el Kant que, a diferència del que sí van fer altres moderns posteriors com Hegel o Marx, no va voler escriure una ‘Crítica de la raó política’ que eliminés les distàncies entre la raó pura, la pràctica i la relacionada amb els enjudiciaments reflexionants propis de l’estètica. Adorno i Horkheimer també serien noms presents a la llista. Finalment, i si es pren nota del fet que el Roland Barthes que un mal dia de 1980 va cometre un fatídic error d’interpretació semiològica al creuar el carrer i va acabar atropellat per una camioneta, caldria atorgar llavors a aquest el mèrit de tancar la primera secció.

Pel que fa a la segona secció formada pels que serien “postmoderns ante mortem”, aquí trobaríem a dos tipus d’autors. D’una banda, els que, si bé trobant-se en estat viu i actiu en el moment de l’explosió de la qüestió postmoderna, van ser poc inclinats a reconèixer-se com a tals i només van poder arribar a posseir aquest títol a partir d’una adscripció forana realitzada per la crítica .

“Postmoderns ante mortem” a partir d’una adscripció forana realitzada per la crítica:

En aquest grup s’integren noms com Derrida, Deleuze, Foucault, Jean Baudrillard autor de l’entrada ‘La fi de la modernitat o l’era de la simulació’ per al suplement de la ‘Encyclopaedia Universalis’ de 1980 no li va fer cap gràcia ser literalment presentat com ‘profeta de la postmodernitat’ i es va permetre en el seu diari descriure despectivament el concepte de la postmodernitat com “una fornicació verbal que es practica en totes les latituds”.

 Autors de fe postmoderna:

Amb Lyotard podriam ajuntar noms com el de Vattimo, Rorty i fins i tot com el de Sloterdijk. Aquest últim, per exemple, a una pregunta plantejada per la periodista Nina Forstenberg a propòsit de si es considerava postmodern, va respondre “Si el post-modernisme s’entén com la posició que combat contra el latent totalitarisme de la metafísica clàssica, per descomptat que ho sóc. Si el post-modern és pluralisme, crec llavors que estic de la seva part”.

De totes maneres, i sigui quina sigui la secció a la que pugui pertànyer, cal notar que des del moment en què a un filòsof se li adjudica el qualificatiu de ‘postmodern’, és convertit immediatament en blanc de crítiques que el converteixen en propagador tots els mals de la societat contemporània (l’irracionalisme, el relativisme, l’escepticisme, l’esteticisme, l’hedonisme, el abandonisme polític, etc.), l’autor postmodern passa a ser acusat de ser el màxim responsable de la seva justificació teòrica i propagació.

L’assumpte postmodern només va arribar a convertir-se en una famosa polèmica just arran que l’homenetjat Habermas se li acudís elevar una assimilació entre antimodernitat i postmodernitat a la categoria de ‘precís diagnòstic d’època’

Basat en un text de Joan Pipó

Comorera  pàgina 3 del suplement Culturas

La Vanguardia Miércoles, 13 octubre 2004

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s